En temps de confinament... reflexió sobre la comoditat
En temps de confinament... reflexió sobre la comoditat
Aquests temps de confinament i desventures que ens ha tocat viure ens ha fet reflexionar, a tots una mica, sobre el nostre dia a dia i potser també sobre el nostre armari. Camises, vestits massa ajustats, sabates, texans estrets... són peces que segurament molts fa ben bé dos mesos que no vesteixen. En el seu lloc samarretes, jerseis de punt, pantalons amples, xandalls, sabatilles... ens han acompanyat durant aquestes setmanes per ser més còmodes.
Però què és la comoditat? Ha estat sempre present aquest concepte? De fet, una de les sensacions més recurrents que es té quan s'observa la moda històrica és precisament la de que totes aquelles peces, generalment tan artificioses, devien ser molt incòmodes. Com s'asseien, les senyores, amb els mirinyacs o crinolines del segle XIX? Com podien caminar o moure's amb verdugado i chapines del segle XV? I les togues dels romans, eren còmodes? I aquelles cotilles tan estretes, ja podien respirar?
Sembla evident que la comoditat no va ser una preocupació comuna fins ben entrat el segle XX. Tot i així, ja al segle XIX van començar a aparèixer algunes reflexions que modificaven la concepció del cos: des de la moda imperi de principis de segle a la invenció de "cotilles higièniques" que semblava que estrenyien menys el cos. Va ser precisament a partir de la disciplina mèdica que es va començar a repensar la moda, entenent que la salut hi estava en joc. Així mateix, per exemple, les pràctiques esportives que es van començar a generalitzar a principis del segle XX també van aportar un nou plantejament al voltant de la moda. Les peces de punt que facilitaven els moviments, en són un bon exemple. Durant la darrera dècada del segle XIX, per exemple, es va genearlitzar l'ús de l'americana, que va néixer com una peça esportiva. Tot plegat podria semblar, avui, una mica encarcarat, si es té en compte la varietat i la sofisticació de peces de l'anomenada moda "outdoor".
Aquestes reflexions ens han portat a triar, entre totes les peces que tenim al Museu Virtual, aquelles que ens semblaven més còmodes. Les voleu conèixer?