Conjunt de faldilla i dos cossos de tafetà de seda rosa
Conjunt de faldilla i dos cossos de tafetà de seda rosa
Conjunt format per dos cossos i una faldilla confeccionats amb tafetà de seda de color rosat i decorat amb puntes del mateix color. El cos curt és ajustat amb ampli escot de barca i sense mànigues. L’escot està decorat amb una tira de teixit tallada al biaix amb tres plecs i punta que sobresurt per la part inferior. Davant, el cos té obertura central que es corda amb gafets ocults i baguetes de fil. A cada costat hi ha dues pinces que donen forma al pit i una costura que va des del baix fins a l’escot. El baix està perfilat amb un viu del mateix teixit i acaba en un pic pronunciat. Darrere té obertura central amb barnilles encapsulades i ullets pels que passa una cinta de seda fins al baix. A cada costat hi ha dues costures que van des de les cises fins el baix que també acaba en forma de pic. Les cises estan decorades amb un volant del mateix teixit amb puntes i teixit desfilat a la vora. El cos està guarnit amb tres llaços, un a cada espatlla i un altre al centre del davant. L’interior del cos està folrat peça a peça amb tafetà de seda de color cru i té set barnilles encapsulades. El cos llarg està molt deteriorat perquè li falten les mànigues i part de l’escot. És ajustat i arriba fins als malucs. L’escot té forma de U decorat amb punta i amb una tira de teixit tallat al biaix amb tres plecs molt fragmentada. Davant té obertura que es corda amb 13 traus brodats y botons folrats, molts dels quals falten. Té dues costures a cada costat que donen forma al pit i el baix té perfil arrodonit. Darrere té costura que s’obre en un plec a la part inferior. A cada costat hi ha dues costures que surten de les cises i prenen volum al baix per adaptar-se a la forma del polissó de la faldilla. Aquest baix també té forma arrodonida. L’interior està folrat amb tafetà de seda de color cru i té cosida a la part posterior de la cintura una cinta que es corda davant i que porta la inscripció en lletres daurades: “101 Rue Nve. Des Petits Champs 101. Maison Bautin. Robes & Confections”. La faldilla baixa recta per davant, té forma de polissó darrere i s’allarga en una cua. Davant té una peça central amb volants verticals a cada costat i puntes que cobreixen la costura on van fruncides les peces que formen els laterals de la faldilla. Darrere les peces laterals són rectes i la central pren volum gràcies a una peça amb un frunzit horitzontal i els plecs amb els que es recull a la cintura. Aquesta cintura és de 1’5cm d’ample i té una obertura sota un plec a l’esquerre del darrere que es corda amb dos gafets. El baix de la faldilla està decorat amb volants prisats i un llaç penja de la part posterior. L’interior del davant de la faldilla està folrat amb un tafetà de teixit vegetal molt calat. La part posterior no està folrada però tot el baix porta una banda de reforç de cotó blanc aprestat de 35cm d’ample. Descripció tècnica extreta de la base de dades IMATEX, del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa
Vocabulari
Tafetà
Lligat fonamental de plana. Teixit en què trama i ordit s'entrecreuen un a un.
Gafet
Peça en forma de ganxo o croc que ficada dins d’una anelleta serveix per a cordar o descordar dues coses o parts d’una cosa. Gafeta: Anelleta per on es passa el gafet. Poden ser metàl•liques o bé fetes de fil.
Bagueta
Cordonet escorredor o en forma de llaç, fet amb fil o roba, que serveix per a assegurar obertures en les peces de vestir, permetent obrir i tancar amb una llaçada o un nus. També baguilla.
Pinça
Plec cosit per a estrènyer certes parts d'un vestit (TERMCAT)
Barnilla
Cadascuna de les làmines llargues, fortes i flexibles que formen l'armadura que sosté un paraigua, una ombrel·la, una cotilla, un ventall, etc. En el cas de les barnilles dels vestits, aquestes solien estar folrades o, en alguns casos, amagades a les costures o entre el folre i el teixit exterior de la peça. tot i que en un inici es feien de barba de balena (anomenades aleshores "balenes"), se'n troben també de metàl·liques, de celul·losa o altres materials.
Ullet
Petit forat rematat amb una anelleta metàl·lica i a través del qual passava una bagueta.
Cisa
És la part inferior de la copa de la màniga per on es cus amb la resta del cos.
Volant
Banda de roba prisada, arrufada amb tavelles, que, solament cosida o clavada per la vora superior, serveix d’adorn a un vestit.
Costadet
Part lateral del tors, tallada en diverses peces, que permeten entallar i ajustar la peça sobre el cos.
Polissó
Estructura interior bombada o coixinet ajustat sobre les natges, sota les faldilles, a fi d’augmentar-ne el volum. Emprada entre 1868 i 1888 per ampliar la part posterior de les faldilles.
Frunzit
Conjunt de plecs petits o arrugues, més o menys regulars. Resultat de recollir una roba reduint-la a menys extensió.
Prisat
Petits plecs plans permanents i regulars.
Aprest
Tractament d’acabat basat en l’aplicació de productes químics, al qual se sotmeten les pells, el paper o els productes tèxtils per tal de millorar-ne l’aspecte, el tacte i altres propietats necessàries o convenients per a llur ús final.
Firma
Maison Bautin
Actualment no disposem de més informació sobre aquesta parisenca situada a la rue Nve. Des Petits Champs, núm.101.
Context
1883-1889
Aquest segon període fou el que va precedir els inicis de la moda posterior, anomenada per la historiografia tradicional “modernista”. Estilísticament es trobava encara dins la moda del polissó, tot i que incloïa diversos canvis pel que fa a la silueta general. El vestit anà evolucionant cap a una nova concepció del cos femení i, tot i no perdre el polissó fins a les darreries de la dècada, s’observa que aquest perdé part del seu volum. L’estructura del vestit era menys brusca que en la dècada anterior pel que fa als volums, però, en canvi, la línia fou més severa. El cos s’entallà a la figura femenina i el tall baixà fins més avall del ventre amb una forma apuntada, de vegades dividida en dos. El coll, alt, feia més esvelt el bust i mantenia el cap apartat de la resta del cos. Les mànigues es mantenien estretes, adaptades a les formes naturals dels braços. La moda adquirí un posat rígid en comparació amb l’ondulació i el joc de moviments barroquitzants del període anterior. Els cossos eren més rígids, més estrets i embarnillats. Les peces de festa podien anar escotades, amb un coll en forma de V i emprar jocs de transparències. En general, però, es tractava d’un vestit que empresonava el cos femení aïllant-lo de l’exterior, tot i deixar-ne intuir les formes. Sovint, de la part posterior sortien dues aletes molt llargues, que quedaven situades sobre el polissó.
Les espatlles reduïren llargada, com ja s’havia apuntat a finals del període anterior. Les faldilles perderen volum, retornant a unes línies geomètriques i rectes. Es perdé el joc bicolor dels teixits en voga durant el període anterior i es recuperà el color uniforme, amb aplicació d’ornamentació. En alguns casos es podien utilitzar dos teixits de textures diferents d’un mateix color i així donar un joc de profunditats i volums. Cap a 1883 se li afegí una mitja cua, a moda de llagosta marina i que en alguns casos era mecànica i es podia allargar o escurçar. La línia de la silueta era diagonal. A partir de 1884 el polissó perdé volum i la cua s’escurçà. L’ornamentació era de caràcter decorativista, tot i que es situava en punts clau de l’estructura del vestit, sense que es tractés d’una decoració exuberant ni tampoc desmesurada. Es troben molts elements de caràcter floral i vegetal, de vegades brodats al teixit, o bé passamaneria aplicada. Es combinaven diversos teixits per tal de crear un joc de textures i sovint es recreava una brusa amb un bolero o una jaqueta a sobre. Les cintes, galons i llaçades eren recursos habituals per ornamentar les peces, així com els escots de berta per als vestits de nit. El coll adquirí també importància en el plantejament del vestit i assolí una alçada important. En els casos en que els cossos es cordaven amb botons, aquests esdevenien també ornamentals.
...
El segle XIX fou especialment revelador en molts aspectes, sobretot pel que fa a la crisi de l’Antic Règim i a la construcció de l’estat liberal a Espanya. En termes econòmics Catalunya se situà al capdavant de la revolució industrial a nivell de l’Estat espanyol i la ciutat de Barcelona fou coneguda sota la denominació de “La fàbrica d’Espanya”. La burgesia es consolidava com la classe dominant i, amb ella, una nova manera d’entendre el comerç, el consum, l’oci i les relacions socials, així com mols altres aspectes de la vida quotidiana, cultural i econòmica.
Barcelona, que es feia cada vegada més forta com a capital europea, emprengué un creixement molt important a nivell urbanístic: més enllà dels intents de reformular l’antiga ciutat encara dins de muralles de la primera meitat de segle, s’aconseguí demolir-les vers 1854, durant el període progressista d’O’Donnell, i poder, així, pensar en un creixement real, que es veié concretat en el Pla Cerdà, després que el projecte de Rovira i Trias fora rebutjat per Madrid.
La Renaixença catalana, la voluntat de fer renéixer el català a nivell cultural i literari després d’un període de decadència, i l’aparició de les primeres forces polítiques catalanistes ajudaren a fer de la segona meitat de segle un període ric i definitori per a la cultura catalana.
Durant el segle XIX la moda, tant masculina com femenina, evolucionà de manera canviant i diversa. Mentre que el vestit per a la dona canvià dècada a dècada, fins a assolir les formes característiques el modernisme –un dels moments històricament més pletòrics– el vestit masculí emprengué un camí que desembocaria en la simplificació de les formes, els colors i els teixits, en una cerca incessant de la creació d’una imatge d’home de negocis homogènia.
L’aparició d’un gran nombre de revistes de modes, tant internacionals com en llengua castellana i catalana, la millora de les comunicacions així com de la premsa escrita en general, contribuïren a fer dels canvis del vestit una constant i en cada temporada hi havia novetats. El segle XIX fou també el segle de l’aparició del grans creadors de moda, que posaren els fonaments per al desenvolupament de l’Alta costura. A París, creadors com Worth, Doucet o Caillot Soeurs, conceberen la creació de moda com una creació d’autor, en què el nom del creador era un valor afegit a la peça. En paral·lel al que succeïa a París, a Catalunya començaren a aparèixer alguns noms reconeguts, que etiquetaven les seves peces. Curiosament, en el cas català aquests eren noms de dona, de modistes que a poc a poc havien anat consolidant el seu negoci. La primera modista que tenim constància que etiquetés els seus vestits és Virgínia Vellay, de la qual ens n’ha arribat una peça amb etiqueta que data de 1876. Però, després d’ella en vingueren moltes més: Renaud, Molist, Solà, Valls...